איך תדעו שנכון לכם להשקיע בפורטוגל ואיזה נכס לבחור?
ישנן הרבה סיבות למה לבצע השקעות עם הכסף שלנו, כאשר המרכזית בהן היא למנוע את השחיקה שלו בבנק.
ישנן גם הרבה סיבות למה להשקיע אותו דווקא בנדל"ן – שוק שנמצא במקרו במגמת עלייה כללית בכל העולם.
בעמוד הזה, נתמקד בסיבות להשקעת הכסף שלנו בנדל"ן בפורטוגל באופן ספציפי, ונבין איך לזהות עסקה בעלת פוטנציאל הרווח הגבוה ככל הניתן.
הסיבה שאנחנו כל כך אוהבים לרכוש דירות ולבצע השקעות נדל"ן בפורטוגל, נעוצה במה שאנחנו אוהבים לקרוא לו משולש הזהב לעסקה האולטימטיבית:
מימון
היתרון הגדול ברכישת דירה בפורטוגל הוא האפשרות של כמעט כל אחד ואחת לבצע זאת.
ההון הראשון הדרוש, לאור מחירי הדירות, והמימון הבנקאי שניתן גם למי שאינו אזרח המדינה, מאפשרים לנו להגיע עם הון ראשוני נמוך יחסית בהשוואה לעסקאות נדל"ן אחרות בעולם (ובמיוחד בהשוואה לישראל), ולחילופין, למנף את ההון הקיים לנו בצורה הגבוהה ביותר.
תשואה חודשית
תנאי המשכנתא הקיימים בפורטוגל, מאפשרים החזר נמוך בהשוואה להכנסה הפוטנציאלית מהנכס, ככה שלא צריך לחכות הרבה זמן עד שאפשר להתחיל להרוויח מהכסף שלנו הכנסה חודשית קבועה ופסיבית(!).
צמיחת הקרן
שוק הנדל"ן בפורטוגל נמצא בצמיחה מתמדת מאז שנת 2015, עם ממוצע עלייה של 15% בשנה. כלומר, גם אם אין לך רצון להחזיק בנכס, מעצם הרכישה שלו, גם מבלי לעשות שום דבר מיוחד מרגע הרכישה ועד רגע המכירה, הכסף שלך מכפיל את עצמו.
השילוב בין שלושת אלה: מימון, תשואה חודשית וצמיחת הקרן – הוא המייחד את העסקאות הטובות בפורטוגל. צריך לדעת איך למצוא אותן – באילו אזורים ג"ג, האם לכוון להשכרה לטווח קצר/ ארוך, כמה כסף להשקיע, עם אילו ספקים מקומיים לעבוד וכיו"ב – אבל זה בהחלט אפשרי, ובדיוק בשביל זה אנחנו פה.
מועדון המשקיעים הפורטוגלי מסייע לך עם רכישת דירה בפורטוגל:
השירות שלנו מורכב ממספר שלבים:
פגישה עם יועץ/ת להשקעות נדל"ן בפורטוגל
לצורך אפיון מבנה ההשקעה הנכון ביותר עבורך,
בהתבסס על:
- המטרות הפיננסיות שלך
- ההון הנזיל שזמין לך (סכום, ומועד הנזילות)
- מאפיינים אישיותיים – איזו השקעה תיתן לך את הביטחון הגדול ביותר והראש השקט ביותר.
איתור הנכס העונה על מבנה ההשקעה שהוגדר עבורך:
אנחנו עובדים עם מספר משווקי נדל"ן מקומיים בפורטוגל, ולכן יש לנו מאגר רחב של נכסים למכירה. במקביל, איתי מור, מייסד המועדון הפורטוגלי, מחזיק גם בחברת יזמות מקומית בשם TERRA, אשר יוזמת ובונה בעצמה פרויקטים בפורטוגל, למטרות מכירה והשקעות נדל"ן.
בשל כל אלה, המבחר ממנו אנו מאתרים את הנכס המדויק עבורך הוא גדול. בניגוד למצב שבו קיים מספר קטן של נכסים, ומנסים להסביר ללקוח מדוע הנכס הנבחר הוא הנכון עבורו, אנחנו קודם מגדירים את הצורך, ורק אחר כך מוצאים עבורך את הפתרון.
- ליווי מלא עד לחתימה על הסכם הרכישה:
רכישת הדירה נעשית ישירות מול בעליה. כמו בכל רכישת נדל"ן מתקיים מו"מ עד להסכמה על כל התנאים המסחריים, לרבות מחיר, מועדי תשלום, מפרט וכיו"ב. השירות שלנו כולל את כל התקשורת מול הבעלים, כך שכל פערי השפה והתרבות לא משפיעים על היכולת שלך לשכלל את העסקה הטובה ביותר עבורך. - ליווי בהליך לקיחת המשכנתא:
כפי שאמרנו קודם, אחד היתרונות המובהקים של פורטוגל הוא היכולת להשיג מימון משתלם דרך הבנקים המקומיים. הניסיון שלנו בעבודה מול הבנקים בפורטוגל, מאפשר לנו לתווך בינך לבין הבנק המתאים ביותר ללקיחת המשכנתא שלך, ובתוך כך אנחנו מסייעים עבורך בפתיחת חשבון הבנק, וקבלת המשכנתא. - השלמת הפרוצדורות בפורטוגל
כדי להשלים את העסקה קיימות בירוקרטיות נוספות כמו פתיחת NIF (מספר פיסקאלי ברשות המיסים בפורטוגל), רישום בטאבו הפורטוגלי וכו'. אנחנו ממשיכים ללוות אותך עד השלב הסופי שבו הנכס נרשם על שמך, ואפילו מחברים בינך לבין חברת ניהול מקומית שתמשיך את הטיפול בנכס שלך במינימום התעסקות מצידך (מידע נוסף על חברות ניהול בפורטוגל מופיע אצלנו באתר).
למרות שאנחנו עושים עבורך את כל העבודה, בגלל שאנחנו כן אוהבים משקיעים חכמים, שבודקים ושואלים, שווה שתכירו את כל השלבים הצפויים לך בדרך, יתאפשר לך לדעת על מה לשים דגש, מה נדרש ממך ואיך ניתן להפוך את התהליך לבטוח ויעיל הרבה יותר.
במידה רבה תהליך הרכישה דומה לתהליך המוכר לנו מרכישת דירה בישראל, אולם כן מומלץ לשים לב להבדלים ולדקויות, כדי לא לפספס פרטים חשובים מתוך הסתמכות על מה שאנחנו מכירים.
חשוב לזכור שמעבר לדקויות שתפורטנה להלן, הבדל משמעותי הוא בתרבות העסקית ובפרט במשא ומתן המנוהל בין הצדדים, שעובד בצורה שונה ממה שאנחנו מכירים מישראל. הרחבנו על כך בכתבה ייעודית שעסקה בפערי התרבות והתפרסמה בגלובס.
בעמוד זה נתמקד בשני חלקים קריטיים בתהליך הרכישה: הפן הבירוקרטי והפן המשפטי. חלקים אלה עשויים להיות קצת יותר מורכבים מאחר והם מתבצעים בשפה זרה, פורטוגזית על פי רוב, ובמקרים מסוימים אפשר גם שיתבצעו באנגלית (למשל, רוב הבנקים עובדים גם באנגלית). עובדה זו עשויה להעלות את החשש שלנו הישראלים, ולכן חשוב מאד לוודא שאנשי המקצוע שמלווים אותך הם אנשי מקצוע שיודעים להתנהל בשפה הרלוונטית, ולא פחות חשוב –שניתן לסמוך עליהם, שיעבירו לך את כל התכנים בצורה ברורה ונוחה.
איך בעצם מתקיימת רכישת דירה בפורטוגל
קיימים מספר סוגי נכסים שניתן לרכוש בפורטוגל, ודירה היא רק אחת האפשרויות. גם כשמדברים על רכישת דירה קיימות מספר אפשרויות, ולשם נוחות הדיון, נתייחס כאן להבחנה בין רכישת דירה בפורטוגל יד ראשונה לבין רכישת דירה בפורטוגל יד שנייה.
רכישת דירת יד שנייה בפורטוגל
אם רוכשים דירת יד שנייה, המוכר, בעל הדירה שממנו קונים את הנכס, חייב לספק את האישורים הבאים:
- אישור קבוע של רישום מקרקעין לבניין
- היתר מגורים
- היתר בנייה, אם הנכס עדיין נבנה
- מטרות הנכס
- תכנית הנכס
- תעודת אנרגיה של הנכס
בנוסף, רוכש הנכס צריך להקפיד לאשר את הדברים הבאים:
- שם הבעלים הנוכחי של הנכס
- משכנתא או הלוואות, חיובים אחרים על הנכס
- שהנכס הפיזי תואם לתיאור שלו על גבי התרשים
- שהבנייה התבצעה אך ורק על הקרקע שמיועדת לכך (שאין בנייה לא חוקית)
- הקונה צריך לוודא שאין דיירים שנמצאים בנכס
רכישת דירת יד ראשונה או נכס חדש:
ברכישת דירת יד ראשונה יש לוודא את הדברים הבאים:
- המצאות של רשיון פרויקט בו מאשרת המחלקה הטכנית הרלוונטית שהפרויקט שבבנייה בוצע בהתאם לאישור המקורי שניתן במקור על ידי העירייה
- אישור שהנכס מיועד למגורים
- רישום במרשם הנכסים של העיר בצירוף הבטוחה הדרושה לצרכי טיפול בכל ליקוי בעבודות הבניין
- שכל הסכומים אכן מיועדים לרכישת הדירה
אילו התחייבויות משפטיות ופיננסיות יש למוכר כלפי הרוכש?
- שימור הנכס עד למסירתו לרוכש
- העברת הנכס
- לתקן כל ליקוי בנכס
- לשלם עלויות מסוימות ומיסים
אם יש ליקויים בנכס המוכרים למוכר ושלא נמסרו לקונה, ייתכן והקונה רשאי לבטל את החוזה או לתבוע פיצויים על הנזקים במקום. ניתן לממש זכות זו עד שישה חודשים ממעמד הרכישה.
אלא אם יש הסכמה אחרת, הרוכש מחוייב לשלם את העלויות הנוגעות לשטרי העברת בעלות וכן את ההעלויות הדרושות לביצוע העברת בעלות על הנכס, כולל עלויות נוטריון. כל מס רווחי הון ישולם על ידי המוכר.
מהו חוזה התחייבות?
חוזה ההתחייבות הוא למעשה זיכרון הדברים שאתם בוודאי מכירים מתחומים אחרים בחיים שלכם.
באנגלית: Promissory
בפורטוגל מכונה גם: CPCV
בהנחה שכל הבדיקות המקדימות קובעות שהנכס תואם לתיאוריו במסמכים וניתן לרכישה בטוחה, ייתכן והרוכש יזדקק לזמן כדי לגייס את הכספים הדרושים להשלמת הרכישה.
תהליך רכישת הנכס הפורטוגלי מספק זאת באמצעות חוזה "הבטחה" או "פיקדון". למעשה, מדובר בהתחייבות לחתימה על החוזה ובדרך כלל קובע, כי לפני מועד עתידי נקוב, הנכס יפסיק להיות בבעלות המוכר.
אם מי הצדדים לא מצליח להשלים את החוזה יש לכך השלכות. הקונה יפסיד את הפיקדון (עד 10% מערך הנכס בהתאם לשווי) והמוכר יצטרך להחזיר את הפיקדון ולשלם לרוכש קנס השווה לסכום הפיקדון. כלומר, להחזיר פי שניים מהסכום.
מהי Escritura?
החוזה הסופי או ה-Escritura, כפי שהוא נקרא בפורטוגזית, ובאנגלית: Deed, הוא חוזה העברת בעלות שבו נרשם השם של הקונה/ בעל הנכס החדש במרשם הנכסים המקומי. החתימה מתבצעת במשרדו של הנוטריון הציבורי שהוא נחשב לרשם רשמי ולעד שחייב להיות נוכח בעת חתימת החוזה על מנת שיהיה לו תוקף משפטי.
ביום החתימה נפגשים כל בעלי העניין במשרד הנוטריון – אם נדרשת משכנתא, גם נציג של הבנק יכול להיות נוכח. לאחר שכל הנוכחים חותמים על שטרי החוב, כספי הרכישה מועברים באמצעות צ'ק בערבות בנקאית.
קניית דירה בפורטוגל – הצעדים הבירוקרטיים שנדרשים
הדבר הראשון שצריך לעשות לפני רכישת דירה בפורטוגל, בין אם מדובר בתושב זר ללא אזרחות פורטוגלית אירופאית או בתושב מקומי, הוא קבלת מספר מזהה (פיקסלי) ברשויות המס – NIF.
NÚMERO DE IDENTIFICAÇÃO FISCAL בפורטוגזית.
זה אינו תהליך קשה ומורכב ואנחנו כמובן עושים אותו בשבילכם. שימו לב שחשוב לדעת איזה סוג השקעה אתם הולכים לבצע כי יש סוגים שונים של NIF (NIF לתושבים מקומיים, NIF לתושבי חוץ, NIF לאזרחים שלא מתגוררים בפורטוגל וכו').
פתיחת חשבון בנק בפורטוגל
המערכת הבנקאית בפורטוגל היא מגוונת אך צריך לדעת להתמצא בה. ניתן לפתוח חשבון בנק באופן עצמאי, אולם יש לכך מספר חסרונות ושיקולים חשובים שיש לקחת בחשבון, או להיעזר לשם כך בעורך דין. במידה ובחרתם באפשרות השנייה, תצטרכו להצטייד ביפוי כוח.
זאת מפני שרוב הבנקים לא יאפשרו לפתוח חשבון בנק מקוון, במיוחד אם אתם אזרחים זרים, אך בעזרת יפוי כוח שאתם נותנים לעורך דין, אתם מאשרים לו לפעול בשמכם והוא יפתח לכם חשבון בנק מקוון. לחלופין, ניתן גם לפתוח חשבון בבנק שיש לו סניפים מחוץ לפורטוגל, אך זה מגביל מאוד את הבחירה ופחות מומלץ לפעול כך.
האפשרות לפתיחת חשבון בנק ללא עורך דין היא להגיע פיזית לפורטוגל, אך כאן אתם לוקחים סיכון כי הבנק יכול לבקש מסמכים ותיעוד שחסר לכם ולא ידעתם מראש שעליכם להצטייד בהם, מה שלא יאפשר לכם בסופו של דבר את פתיחת החשבון המיוחלת. התקשורת עם הבנק לפני הנסיעה עשויה להיות מאתגרת.
לכן האפשרות של יפוי כוח יותר משתלמת, היא חוסכת לכם זמן יקר, משאבים וכאב ראש.
המסמכים שנדרשים כדי לפתוח חשבון בנק: דרכון (או תעודה מזהה לאזרחים אירופאיים), הוכחת כתובת (למשל רשיון נהיגה או עותק של אחד מהחשבונות שמשולמים בשלושת החודשים האחרונים) ו-NIF, המספר המזהה ברשויות המס.
קבלת משכנתא בפורטוגל
אזרחים זרים וגם אזרחים בעלי אזרחות אירופאית יתבקשו להפקיד סכום מינימלי בסך 20% מעלות הדירה כדי לקבל משכנתא בפורטוגל. המשכנתא יכולה להוות 60%-80% ממחיר הרכישה או מהערכת שווי הנכס. ישנם גם הלוואות שניתן לממן בריבית קבועה או משתנה, תלוי באיזה בנק או מוסד כלכלי תקחו את המשכנתא.
הבנקים הפורטוגלים ומוסדות כלכליים יכולים לבקש מסמכים נוספים שמהווים תיעוד תומך לבקשת המשכנתא.
רשימת המסמכים הנדרשת לצורך הגשת הבקשה לקבלת המשכנתא:
- צילום דרכון
- עותק של מספר ה-NIF
- עותק של חשבון החשמל האחרון להוכחת הכתובת
- דוח אשראי
- דפי בנק אחרונים
- תלושי שכר אחרונים
- דוחות מס אישיים אחרונים
- עותק של הסכם שכירות
הבנק ירצה לראות הוכחה להכנסה שלכם. זה יכול לכלול הכנסות משכירות, דיבידנדים, הכנסות משכר והכנסות מהשקעות. במידה והנכם פנסיונרים, יספיקו תלושי הפנסיה ואם הנכם עצמאיים, תצטרכו להציג את החזרי המס שלכם.
יש לשים לב שלהסדרת משכנתא ישנן עלויות נוספות שצריך לקחת אותם בחשבון בעלות הכוללת של רכישת הנכס, הרחבנו על כך בעמוד "משכנתא בפורטוגל".
מיסי נדל"ן
דבר חשוב נוסף שיש לקחת בחשבון הם מיסי נדל"ן בפורטוגל. ייתכן וללא הכרות מוקדמת עם נושא המיסוי, הם יכולים להיראות "מאיימים" בהתחלה, מאחר ולא לכולם יש הקבלה בישראל, אך בחישוב הכולל, כאשר מדובר בעסקה הנכונה, גם לאחר ניכוי כל המיסים הללו, אנחנו מגיעים למצב בו רכישת דירה בפורטוגל משתלמת והתשואה על נכס להשקעה גבוהה יותר מאשר התשואה בארץ בהרבה מהמקרים.
להלן 4 מיסים עיקריים (שימו לב שגם כאשר השם של המס דומה לשם של המס בישראל, קיימים הבדלים שחשוב להכיר):
מס בעלות על הנכס (מס רכישה) (IMI) – מס מקביל לארנונה המשולם פעם בשנה, לרוב בחודש אפריל, ושיעורו נע בין 0.3%-0.5% מערך הנכס. חשוב להדגיש, כי מי שנדרש לשלם את מס זה הוא בעל הנכס, ולא המחזיק כמו בישראל.
מס רשויות על העברת נכס (IMT) – מס המוטל על הרוכש, ששיעורו עומד על 1%-8% משווי הנכס, לפי סוגו, מיקומו וייעודו. בתנאים מסוימים, ניתן לקבל פטור.
מס בולים (IS) – מוטל על קנייה ומכירה של נכס, ומשולם בעת החתימה על הסכם הרכישה. שיעורו הינו 0.8% משווי הנכס. במקביל מוטל מס על המשכנתא. אם היא ליותר מחמש שנים, המס עומד על 0.6% מסך ההלוואה. אם לפחות מחמש שנים שיעור המס עומד על 0.5% מההלוואה.
מס שבח – מכירת הנכס לאחר מספר שנים כרוכה במס שבח של 28% על סכום הנטו. החישוב הוא הסכום הכולל של מכירת הנכס פחות הסכום שבו נקנה הנכס, בתוספת ההוצאות הנלוות המוכרות, כמו מיסי רכישה, ארנונה, שיפוצים, תחזוקה וכו'. בין אם אתם משקיעים זרים ובין אם אתם רשומים כחברה, המיסוי על מכירה יעמוד על 25%.
יצוין, כי תשלום המיסים האמורים הינו קריטי, היות שמי שלא משלם בזמן חשוף לקנסות גבוהים ביותר, שעלולים אף להפוך לכדי עבירה פלילית.
חשוב לקחת בחשבון את המיסים השונים, במיוחד ככל שמדובר בעסקה קטנה, שכן הקנסות הגבוהים עלולים להפוך אותה לבלתי כדאית.
לסיכום, כפי שניתן לראות, קיים דמיון מסוים בין רכישת דירה בפורטוגל, לבין רכישת דירה בישראל. התהליך עצמו מורכב ממספר שלבים שיש להכיר, ופערי השפה עשויים לשחק תפקיד, אך כל זה לגמרי אפשרי ובהחלט משתלם בקונסטלציה הנכונה.